22 beste tv-shows van 2022, gerangschikt

Een goed tv-programma hebben om van te genieten is een zegen, en met de opkomst van verschillende streamingplatforms zijn deze kleine dagelijkse geschenken vrij gemakkelijk te vinden. In het huidige klimaat van contentcreatie is er voor elk wat wils. Wat in het verleden leek op een bankroet van de inhoud, heeft nu de vorm aangenomen van een tsunami die erin is geslaagd zijn weg te vinden naar de meeste van onze elektronische apparaten.


Dit heeft geresulteerd in een grote verschuiving van een gebrek aan inhoud naar een gebrek aan tijd om het spervuur ​​van inhoud in zich op te nemen. Omdat er zoveel is, is hier een lijst met de beste shows van 2022, om je te helpen beslissen hoe je je tijd het beste kunt besteden.

MOVIEWEB VIDEO VAN DE DAG

22/22 Iemand Ergens

Bridget Everett en Jeff Hiller in Somebody Somewhere
HBO

De prachtige Iemand Ergens is een quasi-autobiografische dramedy over een vrouw genaamd Sam die na de dood van haar zus weer bij haar ouders gaat wonen. Sam is altijd het zwarte schaap van de familie en een buitenstaander die ervoor kiest om koste wat het kost kwetsbaarheid te vermijden. Met in de hoofdrol en losjes gebaseerd op het leven van Bridget Everett, Iemand Ergens is een lief, eigenzinnig genot met een geweldige ondersteunende cast, waaronder een scène-stelende Jeff Hiller.

21/22 De antwoorder

Martin Freeman in het tv-programma The Responder uit 2022
BBC

Het VK is tegenwoordig schijnbaar geobsedeerd door misdaaddrama’s, maar gelukkig vielen er een paar echt op. De antwoorder is een van hen, een show die de vermomming van een duister misdaaddrama draagt ​​om het feit te maskeren dat het eigenlijk een behoorlijk ongelooflijke karakterstudie is en soms een belachelijk losse, rare show. Martin Freeman speelt tegen type en is misschien wel de beste die hij ooit is geweest als titulaire politie-responder; met een buzz-cut en intense, wereldvermoeide ogen domineert hij deze uiterst zelfverzekerde serie gemaakt door een voormalige politieagent.

20/22 Ongedaan gemaakt

De werkelijkheid buigt zich naar binnen tijdens Rosa Salazar als Alma's auto-ongeluk in Undone
Amazon Studio’s

De technologisch verbazingwekkende rotoscope-serie van Prime Video Ongedaan gemaakt keerde terug voor seizoen twee in 2022 en stelde niet teleur. De psychedelisch geanimeerde maar emotioneel gefundeerde serie nam de hoofdrolspeler, de asociale Alma (perfect gespeeld door Rosa Salazar), en stuurde haar door ruimte en tijd samen met haar eerder overleden vader (gespeeld door Bob Odenkirk in serieuze modus). Boordevol verrassende emotionele momenten, een prachtig maar droevig Godsbeeld van de mensheid en scifi-genie. Ongedaan gemaakt was een van de meest onderschatte shows van het jaar.

19/22 Pachinko

Man legt hand op gezicht van meisje terwijl ze huilt;  ze omhelzen elkaar in Pachinko
Apple TV+

Een prachtig epos van moderne verhalen, de Zuid-Koreaanse serie Pachinko is die zeldzame boek-naar-schermaanpassing die bijna lijkt alsof het bedoeld was voor het visuele medium. Een uitgestrekt romantisch en historisch drama, de Apple TV+-serie leerde kijkers in de Koreaanse geschiedenis, die deels plaatsvond tijdens de Japanse bezetting. De ingrijpende, visueel verbluffende serie, die meer dan 70 jaar in het leven van geliefden, familie, vrienden en vijanden beschrijft, was zowel literair als echt filmisch.

18/22 Soort van

Bilal Baig voor soort van seizoen 2 (2022)
Sienna films

Een delicaat grappige Canadese serie, mede gemaakt door en met in de hoofdrol Bilal Baig, de veelgeprezen Soort van zette de hilariteit en zelfonderzoekende emotie voort in 2022. Hoewel de serie een prachtig vooruitstrevende LGBTQ+ karakterstudie is met voldoende vertegenwoordiging om rond te gaan, Soort van overstijgt de valstrik van elk sociaal-politiek label door een compleet portret te bieden van de menselijke conditie in de 21e eeuw.

Zie ook: Beste HBO-shows van 2022, gerangschikt

De show volgt Sabi door hun geleidelijk belangrijke rol als verzorger in een gezin, maar de plot is eigenlijk gewoon een excuus om rond te hangen met een aantal heerlijke personages en de universeel vreemde diepten van de menselijke geest te bestuderen.

17/22 Sherwood

Sherwood BBC-tv-serie uit 2022
BBC

Het andere grote misdaaddrama uit het VK dit jaar, Sherwood is minder een politieshow dan een studie van wrok, blijvende bitterheid en het onvermogen van oude wonden om goed te genezen. Kroniek van een moordonderzoek in een kleine stad die in de jaren ’80 een sociaal-politieke nachtmerrie was vanwege vakbondsstakingen, schurft en protestacties. Sherwood toont een wereld die het verleden niet kan vergeten en ook niet wil. Het mysterie en de procedurele elementen van de serie zijn geweldig, maar het is de beklijvende meditatie over bitterheid en verdeeldheid die vandaag zo actueel aanvoelt.

16/22 Ringen van kracht

The Lord of the Rings: Ringen van macht
Amazon Studio’s

Voor de duurste tv-show ooit gemaakt, Ringen van kracht stelt niet teleur, althans wat betreft effecten, make-up, kostuums, cinematografie en decorontwerp. De show verkent de wereld van Middle Earth, jaren daarvoor De Hobbit. De show legt verschillende koninkrijken van de Midden-aarde vast, variërend van Elven, het bolwerk van Eregion, tot het Drarven-koninkrijk Khazad-dûm. Met zoveel details om op in te gaan, in termen van decorontwerp, VFX en kostuums, rechtvaardigt de ervaring die de show creëert in hoge mate het grote budgetkaartje waarmee het gepaard gaat.

15/22 Huis van de Draak

Rhaenyra en Daemon Targaryen - Huis van de Draak
HBO

Huis van de Draak is weer een show met een groot budget die zich in het verleden afspeelt op basis van een uitbreiding van een reeds bestaande verhaallijn. De show begint 200 jaar eerder Game of Thrones en vertelt het verhaal van House Targaryen en zijn opkomst in de hogere regionen van Westeros.

22/14 Zoals wij het zien

Zoals we het zien tv-programma
Amazon Studio’s

Volwassen worden is moeilijk. Het is zelfs nog moeilijker met sociale media die je er constant aan herinneren dat er iemand is die veel meer plezier heeft dan jij. Zoals wij het zien is zo’n verhaal van drie autistische kamergenoten die navigeren door liefde, leven en ‘volwassen worden’. In tegenstelling tot de sitcoms waarin vriendschappen centraal staan ​​en die met tientallen worden uitgebracht, Zoals wij het zien heeft veel hart en diepgang. Het is een show met complexe karakters en ernstige gevolgen, waardoor het een emotioneel uitputtende maar vertederende show is om naar te kijken.

22/13 1899

Netflix uit 1899
Netflixen

Van de makers van Donker komt 1899. Stel in de late stadia van het Victoriaanse tijdperk, 1899 is een raadselachtig verhaal over een passagiersschip dat van Londen naar New York reist, en zijn ontmoeting met een spookschip dat naar verluidt vermist is.

De makers van Donker staan ​​bekend om hun neiging tot dubbelzinnig geluidsontwerp gelaagd met occulte, wetenschappelijke praktijken 1899 een onvergetelijk audiovisueel genot. Een ander opvallend element in de show ligt in het schrijven ervan; de meeste personages beginnen vaag, hun bedoelingen zijn onduidelijk, en het is in hun ontrafeling dat de show echt griezelig eng begint te worden. Helaas is het geannuleerd voordat het de kans kreeg om echt open te gaan

22/12 Het aanbod

Miles Teller en cast in The Offer
Doorslaggevend

De peetvader is misschien wel een van de beste films ooit gemaakt. Hoewel sommige blockbuster-films een paar documentaires over hun maken hebben voortgebracht, zou hetzelfde geen recht doen aan De peetvader. Het aanbod uitgebreid is gericht op het heroveren van de chaotische werkrelatie tussen Francis Ford Coppola en Oscar-winnende producer Albert S Ruddy, en is opwindend in het proces.

22/11 Shantaram

Charlie Hunnam Shantaram
AppleTV+

Gebaseerd op de gelijknamige bestseller, Shantaram vertelt het verhaal van de voortvluchtige Fin Lord en zijn illegale heldendaden tegen de achtergrond van Bombay in de jaren ’80. De show speelt Charlie Hunnam als Lin Ford, en is een snelle achtbaanrit vol wendingen. Met geen tekort aan sombere momenten in de show, zijn de beelden luid en chaotisch; een nauwkeurige weergave van Bombay voor die tijd.

22/10 De beer

The Bear castte Richie en Carmy
Distributie van het Disney-platform

Wanneer we een bord eten krijgen geserveerd in een plaatselijk restaurant, kennen we meestal niet het achtergrondverhaal dat het met zich meebrengt. De beer onderzoekt dit thema van chaos dat een keuken verbergt onder zijn gladde, operationele fineren. Thematisch loopt de show op dezelfde stijlfiguren als de terugkeer van de verloren zoon uit de echelons van zijn vak. Naarmate de show vordert, worden intenties duidelijk gemaakt, fouten worden rechtgezet, en in de chaos van de keuken en de chaos van het leven wordt liefde en hoop gevonden.

22-09 De Witte Lotus

Witte Lotus 2
HBO

Terwijl seizoen twee van De Witte Lotus slaagde er niet in de culturele genialiteit (en algemene grappigheid) van seizoen één waar te maken, de show bleef nog steeds een van de meest onaangenaam krachtige series op televisie. Een geweldige cast van personages was vaak magnetisch om naar te kijken (of haat te kijken) terwijl ze op vakantie waren in een weelderig resort en niets goeds deden.

Terwijl het een soap-opera-achtige stijl van seksuele schandalen en onthullingen aanneemt, naast een prachtig uitzicht op Italië vanuit het perspectief van luxe, De Witte Lotus is een uiteindelijk grimmige, sombere verkenning van relaties, seks, klasse en macht.

22/8 Knuffel me niet, ik ben bang

Knuffel me niet, ik ben bang
Kanaal 4

Knuffel me niet, ik ben bang is een absurdistische horrorkomedie die voortborduurt op de ingenieuze webserie van jaren daarvoor. De Britse poppenserie, gevuld met levendige kleuren en fantasierijke ontwerpen, is een parodie op educatieve kindershows, maar herbergt een Lynchiaanse duisternis die echt onder je huid kruipt. Drie kamergenoten volgen terwijl ze meer leren over de wereld door middel van surrealistische, gruwelijke en grappige avonturen, Don’t Hug Me I’m Scared is uniek in zijn soort.

7/22 Rariteitenkabinet

Het rariteitenkabinet van Guillermo Del Toro
Netflixen

Rariteitenkabinet was Guillermo del Toro’s hoogwaardige anthologiereeks op Netflix, die in de dagen voorafgaand aan Halloween acht meestal uitstekende kleine films naar de kijkers bracht. Het brede scala aan stijlen en verhalen is te danken aan de uitstekende selectie van regisseurs (waaronder Vincenzo Natali, Ana Lily Armirpour, Panos Cosmatos, Jennifer Kent en meer). Verweven door schrik en geschreeuw, vormen deze urenlange afleveringen samen een hartstochtelijk, liefdevol samengestelde selectie van kunstzinnige horror.

6/22 We zijn allemaal dood

Het tv-programma All of Us Are Dead op Netflix
Netflixen

Toont zoals Inktvisspel, Hellbounden Koninkrijk hebben niet alleen de weg geëffend voor Koreaanse shows, maar hebben er ook een aura van anticipatie omheen gecreëerd. In Zuid-Korea’s recente aflevering van zombie-horror, Netflix’s We zijn allemaal dood vertelt het verhaal van een groep middelbare scholieren die een manier moeten vinden om te ontsnappen aan hun school, die is veranderd in een broeinest voor een uitbraak van een zombievirus. We zijn allemaal dood behandelt thema’s als individualiteit, pesten en rebellie, allemaal tegen de achtergrond van een zombievirus.

22/5 Je kunt beter Saul bellen

Jimmy McGill in Better Call Saul
Sony Pictures-televisie

Een van de beste tv-spin-offs ooit gemaakt, Je kunt beter Saul bellen beëindigde zijn veelgeprezen run in 2022 met een episch ingekort seizoen. De Breaking Bad-aangrenzende series bleven het juridische drama zoals we dat kennen herdefiniëren, waarbij alle losse eindjes van voorgaande seizoenen aan elkaar werden geknoopt en alles werd afgerond in een finale die even dramatisch en onverwacht als logisch en bevredigend was.

Bob Odenkirk en Rhea Seehorn bleven dit zesde seizoen een van de geweldige koppels op televisie, terwijl het verhaal van Saul Goodman / Jimmy McGill verder ging dan Slecht breken en in een wereld op zich.

4/22 Langzame paarden

Gary Oldman in Slow Horses
Apple TV+

Met het aantal spionagerollen dat hij heeft gespeeld, is Gary Oldman net zo goed een spion als een acteur. Langzame paarden is gebaseerd op de boekenreeks van Mick Herron genaamd Slough huis en functies Oldman als Jackson Lam. Lamb en zijn groep neerslachtige agenten werken bij een administratieve eenheid die bekend staat als Slough House, waar ze in wezen een straf uitzitten voor een puinhoop tijdens hun tijd op het veld. Langzame paarden briljant herschept de wereld van spionage van John le Carremet een moderne draai eraan.

3/22 Ben ik onredelijk?

Daisy May Cooper en Selin Hizli in Am I Being Unreasonable
BBC

De zeer grappige Daisy May Cooper en Selin Hizli schrijven en spelen in de geheel onverwachte, geheel originele Britse tv-serie Ben ik onredelijk? Een comedyserie die flirt met psychologische thrillers, atmosferische horror en enigmatisch mysterie, Am I Being Unreasonable? is helemaal zijn ding. De serie volgt een vrouw met een traumatisch verleden die een vriendschap ontwikkelt met een vreemdeling in de stad die misschien niet is wie ze zegt dat ze is, en het is meeslepend, leuk en verrassend van begin tot eind.

Leave a Comment