30 beste films die in de jaren 2020 100 worden

Er staat een film gepland voor release in 2115 met in de hoofdrol John Malkovich getiteld 100 jaar. Dit ambitieuze project wordt aangekondigd als “The Movie You Will Never See”. Alleen al de gedachte aan zo’n beeld, dat ons door de tijd is verboden, is voldoende om sciencefictionachtige gedachten op te roepen over een toekomst die voor ons ligt. Het doet je beseffen hoe lang 100 jaar kan zijn.


Daarom kan terugkijken op de films uit de jaren twintig zo geweldig zijn. De waardering van wie die mensen waren en de levens die ze leidden, gaat vandaag de dag niet verloren voor kijkers. Het idee dat de kunst die ze zo lang geleden hebben gemaakt, vandaag kan worden genoten, geeft echt de schoonheid weer van het filmmaken en de kwetsbare sterfelijkheid van ons allemaal. Dit zijn 30 films die in dit decennium 100 worden. Voor elke filmliefhebber is het alsof je in een tijdmachine stapt.

MOVIEWEB VIDEO VAN DE DAG

30 De tovenaar van Oz (1925)

Judy Garland in De tovenaar van Oz
MGM

Het is behoorlijk schokkend om te beseffen dat er zuurpruimen waren die de release van Judy Garland’s in 1938 bijwoonden De tovenaar van Oz en klaagde dat het een remake was. Gelijkwaardig aan De Karate kind van 2010, de “klassieke” versie van Oz die we vandaag kennen, was een remake van de versie die meer dan tien jaar eerder werd uitgebracht. Het echte origineel was eigenlijk een stille film waarin Dorothy Dawn Dorothy Gale speelde. De meest opvallende ster? Oliver Hardy van de bekendheid van Laurel en Hardy speelde de Tin Man.

29 Nosferatu (1922)

NOSFERATU 1922
Gilde voor filmkunstenaars

Een ongeoorloofde aanpassing van Dracula van Bram Stoker, de vampierfilm uit 1922 Nosferatu is een van de echte horror-originelen van de cinema. In de klassieke film riep graaf Orlok, gespeeld door Max Schreck, Thomas Hutter, gespeeld door Gustav von Vagenheim, naar zijn bergkasteel in Transsylvanië. Het zou een blauwdruk zijn voor vampierfilms die nog tientallen jaren zullen komen.

28 Sherlock Jr. (1924)

Sherlock-jr-1924
Metrofoto’s

De stille komedie van Buster Keaton, Sherlock Jr, speelt in op het onderliggende verlangen dat we allemaal hebben om meer te zijn dan we zijn. Het personage van Keaton is filmoperateur van beroep, maar ruilt zijn spoelen in voor een vergrootglas. Verlangend naar detectivewerk, volgt hij een dief die had geprobeerd hem erin te luizen. Het was een delicaat evenwicht tussen komedie en drama voor de legendarische ster.

Verwant: 10 actiefilms die 23 worden in 2023

27 De menigte (1928)

de menigte-1928
MGM

Een geliefd liefdesverhaal, Het publiek blijft een eeuw na de release geweldige recensies krijgen. Met Eleanor Boardman, James Burray en Bert Roach in de hoofdrollen, is deze glimp van romantiek uit het begin van de 20e eeuw tijdloos gebleven. Geselecteerd in 1989 door de Library of Congress voor bewaring in de National Film Registry van de Verenigde Staten, Het publiek werd “cultureel, historisch of esthetisch significant” genoemd.

26 Een Chien Andalou (1929)

un-chien-andalou-1929
Les Grands Films Classiques

Geschreven door de grote Salvador Dalí en Luis Bunuel, Un Chien Andalou is een korte Franse film die verder gaat dan de gangbare stijlfiguren van die tijd. Met bizarre beelden en een surrealistisch ontwerp, lijkt het soms meer op een Nine Inch Nails-video dan op een 100 jaar oude film. Opzettelijk grotesk en spookachtig in veel opzichten, was het zijn tijd tientallen jaren vooruit.

25 De passie van Jeanne d’Arc (1928)

falconetti-passion-joan-arc-1928-societe-generale-des-films
Société Générale des Films

Gebaseerd op de transcripties uit 1491 van de processen van Jeanne d’Arc wegens ketterij, 1928 De passie van Jeanne d’Arc wordt beschouwd als een meesterwerk van stille cinema. Door de angstaanjagende gezichtsuitdrukkingen van Renée Jeanne Falconetti en de trouwe naleving van het bronmateriaal, produceerde de Deense regisseur Carl Theodor Dreyer een onvergetelijke les in de geschiedenis die het publiek vandaag nog steeds toejuicht.

24 Onze Gastvrijheid (1923)

onze-gastvrijheid-1923
Metrofoto’s

Geregisseerd en met in de hoofdrol Buster Keaton, de stomme komedie uit 1923, Onze Gastvrijheid, was een waar juweel van slapstick. De komische timing van Keaton was volledig te zien in deze satire van de Hatfields vs. McCoys. Het ruziënde familieverhaal was er een waar veel toehoorders in die tijd naar toe konden trekken en waardoor Keaton zijn verhaal kon vertellen door middel van kijkgags en historische omgevingen. De film zelf werd het best beschreven door Turner klassieke films als “een stomme film waarvoor geen excuses hoeven te worden gemaakt aan moderne kijkers.”

23 Hij die wordt geslagen (1924)

hij-die-wordt-geslagen-1924
MGM

Bijna honderd jaar voordat Will Smith Chris Rock kraakte omdat hij grapjes maakte over het hoofd van zijn vrouw, schreef de Russische auteur Leonid Andreyev Hij die geslagen wordt, een verhaal over de thema’s die gepaard gaan met wraak en verlies. Wanneer de kwaadaardige Baron Regnard, gespeeld door Marc MacDermott, zijn vrouw en levensonderhoud steelt, sluit Lon Chaney, als Paul Beumont, zich aan bij een circusvoorstelling. Hier vindt hij liefde in deze psychologische stille thriller.

22 De man die lacht (1928)

TheManWhoLaughs
Universele afbeeldingen

De klassieke voorloper van de moderne Joker-franchise, De man die lacht duikt in de verschrikkingen van uitbuiting en omarmt tegelijkertijd de liefde die we allemaal verdienen. Met Conrad Veidt in de hoofdrol als romantische en misvormde hoofdrol, onderzoekt deze stille film vele thema’s. 12 jaar later was de eerste verschijning van de Joker voor DC Comics getiteld “The Man Who Laughs” – een knipoog naar het klassieke verhaal.

21 Metropool (1927)

Metropool (1927) van Fritz Lang
Parufamet

De sciencefictionfilm uit 1927, Metropolis, probeert zich een verre toekomst voor te stellen. Zoals veel voorspellingsstukken in die tijd, komt de toekomst met luchtsnelwegen, robots en andere niet-gerealiseerde technologie. Hoe dan ook, het verhaal van de zoon van een stedenbouwkundige die verliefd werd op een arbeidersprofeet van het volk raakte de harten terwijl hij een visioen presenteerde van de komende dagen.

20 Slagschip Potemkin (1925)

slagschip-potemkin-1925
Mosfilm

De stille Sovjetfilm, Slagschip Potemkin, was een dramatisering van een daadwerkelijke muiterij uit 1905 op een Russisch slagschip. Het verhaal, geregisseerd en mede geschreven door Sergei Eisenstein, had complete fictie kunnen zijn, gezien het toenmalige politieke klimaat. Het bleef echter verrassend trouw aan de gebeurtenissen uit het echte leven die het vertelde. Door sommigen beschouwd als een van de beste films aller tijden, Slagschip Potemkin staat al een eeuw bovenaan veel lijsten.

19 De boot (1921)

de-boot-1921
Eerste nationale foto’s

Buster Keaton De boot in 1921 is misschien van korte duur in vergelijking met andere op deze lijst, maar het houdt al meer dan een eeuw stand. Met slechts 23 minuten heeft Keaton’s klassieke slapstick-uitvoering de tand des tijds doorstaan. Het stille verhaal van een familie die probleem na probleem tegenkomt terwijl ze probeert te zeilen op een zelfgemaakt schip, werd een klassiek stuk vroege bioscoopkomedie.

Gerelateerd: 10 komische films die 23 worden in 2023

18 Het kabinet van Dr. Caligari (1920)

De 1920 Duitse stomme horrorfilm The Cabinet of Dr. Caligari
Decla-Film

Er is iets angstaanjagends aan de stomme Duitse film uit 1920, Thet kabinet van dr. Caligari. Van de verontrustende poster tot de filmische setting, het zette de toon voor vele angstaanjagende verhalen die in de volgende eeuw verteld zouden worden. Beschouwd als een grote invloed op het genre en “de eerste echte horrorfilm”, aldus filmcriticus Roger Evert, Het kabinet van dr. Caligari toonde de diepte waarin films een viscerale horrorreactie kunnen oproepen.

17 De generaal (1926)

de-generaal-1926
Buster Keaton-producties

Uitgegeven door United Artists in 1926, De algemene is nog een ander belangrijk stuk werk van Buster Keaton. Het komische avontuur werd tijdens de release niet als een groot succes beschouwd vanwege het enorme budget van $ 750.000 en de magere opbrengst van een miljoen wereldwijd. De gevolgen waren een klap voor Keaton’s status als onafhankelijke filmmaker en leidde ertoe dat hij een ietwat eenzijdige deal tekende met MGM. Vandaag echter De algemene wordt gezien als een waar meesterwerk van de cinema. In 1989 nam de Library of Congress het op in zijn eerste klasse van bewaarde films bij de National Film Registry.

16 Het spook van de opera (1925)

Hunchback en Phantom worden onderdeel van Universal's Dark Universe
Universele afbeeldingen

Er is een reden waarom Lon Chaney wordt beschouwd als een pionier op het gebied van filmhorror. Zijn emotionele uitingen en dreigende aanwezigheid waren belangrijk tijdens het stille tijdperk, en Het spook van de opera is misschien wel het grootste voorbeeld. Gebaseerd op de roman van Gaston Leroux uit 1910, deed het verhaal van een gemaskerde man die door de gangen van het Parijse operagebouw rondspookt angst in de harten van het publiek. 100 jaar later is het verhaal nog steeds een verhaal dat mensen vandaag de dag opnieuw vertellen.

15 De vier ruiters van de Apocalyps (1921)

de-vier-ruiters-van-de-apocalyps-1921
Rex Ingram-producties

Beschouwd als een van de ware pioniers van oorlogssaga’s, De vier ruiters van de Apocalyps heeft de tand des tijds doorstaan. Geproduceerd door Metro Pictures en gebaseerd op de gelijknamige Spaanse roman uit 1916. In deze film speelde Rudolph Valentino een van zijn meest geliefde rollen als Julio, een Fransman die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar huis terugkeerde. Toegevoegd aan het National Film Registry door de Library van het Congres in 1995, werd The Four Horsemen geprezen om zijn culturele relevantie. In 2000, bijna 75 jaar na de bioscoopuitvoering, werd het op dvd uitgebracht.

14 De dokken van New York (1928)

de-dokken-van-new-york-1928
Paramount Pictures

Een van de meest emotionele drama’s van zijn tijd, De dokken van New York vertelt het verhaal van een trieste arbeider in New York die het leven van een vrouw redt. De stille film, met in de hoofdrol George Bancroft en Betty Compson, was ook een van de eerste filmcontroverses. Compsons rol als sekswerker, hoewel legaal in die tijd, werd niet algemeen aanvaard. Hierdoor werden delen van de carrière van haar personage weggelaten uit de definitieve versie. De bewerking had voor sommigen invloed op de verhaallijn, waarbij de ontbrekende stukjes ervoor zorgden dat latere delen van de film dubbelzinnig aanvoelden. Hoe dan ook, velen beschouwen deze release als het beste werk van Josef von Sternberg.

13 De klokkenluider van de Notre Dame (1923)

Klokkenluider van de Notre Dame TV-serie gaat vooruit bij FremantleMedia

Nog een voorbeeld van de iconische rollen die Lon Chaney beroemd maakte, De klokkenluider van de Notre Dame was bijna een eeuw verwijderd van het krijgen van de Disney-behandeling toen het in 1923 werd uitgebracht. Het stille verhaal van Quasimodo speelt zich af in Parijs en wordt beschouwd als een opmerkelijk stukje cinema. Door de jaren heen zijn de originele 35 mm-negatieven van de film verloren gegaan. Tegenwoordig is de film beschikbaar op dvd, maar er ontbreekt 15 minuten aan beeldmateriaal dat oorspronkelijk in de bioscoop te zien was. De huidige exemplaren zijn gemaakt van 16 mm-afdrukken die in het midden van de 20e eeuw zijn uitgebracht om thuis te bekijken.

12 Napoleon (1927)

Napoleon
Gaumont

Het is verbazingwekkend om te denken dat, op het moment van de release, de film uit 1927 Napoleon was iets meer dan 100 jaar na de dood van de Franse commandant. De stille Franse film blijft trouw aan de bron en vertelt het leven van Napoleon Bonapart, gespeeld door Albert Dieudonné. Geprezen om zijn vloeiende camerawerk en verbluffende visuele effecten in die tijd, Napoleon heeft echt de tand des tijds doorstaan. Hoewel het in de tijd is geknipt en door de jaren heen is bewerkt, schreeuwden veel fans om de originele productie. In 1981, na 20 jaar, kregen ze hun wens toen de Britse filmhistoricus Kevin Brownlow de film restaureerde voor release.

11 De grote parade (1925)

de-grote-parade-1925
MGM

Geregisseerd door King Vidor, jaren 1925 De grote optocht is een ander verhaal uit de Eerste Wereldoorlog dat de ware verschrikkingen van oorlog belicht. In tegenstelling tot andere films en weergaven van de strijd in de popcultuur, was deze saga er niet een die een heroïsche of romantische kijk op het leven aan de frontlinie presenteerde. Integendeel, John Gilberts vertolking van James Apperson werd geprezen om zijn realisme in een tijd van wereldwijde strijd. In 1992 werd het door de Library of Congress toegevoegd aan het filmregister van de Verenigde Staten.

Leave a Comment